Casale del Giglio je velice inovativním projektem, který vznikl v roce 1967 ve středoitalském regionu Lazio, cca 50 kilometrů jižně od Říma, v zóně, bez jakékoliv vinařské tradice, z které těží téměř všechny ostatní regiony Itálie. Dr. Berardino Santarelli společně se svým synem Antoniem v roce 1985 zahájili odvážný projekt bez jakýchkoliv poznatků svých předků a vysázeli za významné podpory agrární komory Itálie 60 světových odrůd v místě, kde se historicky réva objevovala jen sporadicky
Casale del Giglio je velice inovativním projektem, který vznikl v roce 1967 ve středoitalském regionu Lazio, cca 50 kilometrů jižně od Říma, v zóně, bez jakékoliv vinařské tradice, z které těží téměř všechny ostatní regiony Itálie. Dr. Berardino Santarelli společně se svým synem Antoniem v roce 1985 zahájili odvážný projekt bez jakýchkoliv poznatků svých předků a vysázeli za významné podpory agrární komory Itálie 60 světových odrůd v místě, kde se historicky réva objevovala jen sporadicky. Tento jejich odvážný počin inspiroval i mnoho významných profesorů enologie, kteří společně s archeology a jinými vědci, kteří jim významnou mírou pomáhali v jejich rozhodování. Dvacetiletý výzkum prokázal vynikající výsledky zejména některých velmi netypických mezinárodních odrůd pro region Lazio. Z počátečních 60 odrůd bylo vyselektováno 20, ze kterých se dnes připravuje 13 vín. V portfoliu odrůd tohoto unikátního sklepa najdete skutečné „atypy“ jako je Petit Manseng, Petit Verdot nebo Viognier. Největším vínem sklepa je Mater Matuta, kupáž Petit Verdot a Syrah. Sklep využívá gravitace a je vybaven moderní technologií. Casale del Giglio obhospodařuje plochu o rozloze 150 hektarů, z nichž 125 je osázeno révou. Filosofie vinařství tkví v objevovaní nových možností, nových odrůd, nových terroir, kde mohou vzniknout unikátní vína. Na nově objevených místech, které sice nemají obrovské jméno a tradici, ale rozhodně mají potenciál a kvalitu. Vinařství se vedle kultivace révy podílí společně s Amsterodamskou Universitou a místními radními na archeologickém výzkumu antické vesnice Satricum, který probíhá v okolí Casale del Giglio. Při posledních vykopávkách byla objevena tajná chodba, která vedla do nedalekého chrámu vysvěceného bohyni Mater Matuta, antické bohyni úsvitu. V útrobách této chodby byla odkryta keramická číše na víno, jejíž stáří bylo stanoveno kolem 5. století před Kristem. Tento pohár se objevuje i ve znacích vinařství Casale del Giglio.
Satrico převzalo jméno antického města Satricum. Archeologické vykopávky dokazují osídlení již v 9. století před Kristem. Pozůstatky chrámu Mater Matuta jsou stále k vidění nedaleko Casale del Giglio. Netradiční bílé víno z odrůd Chardonnay, Sauvignon a Trebiano Giallo, pocházející z přímého okolí města Řím, místa, kde již 900 let před naším letopočtem bývala stejnojmenná vesnice. Bílé víno s jasnou barvou a jemnými zelenkavými odlesky a příjemným svěžím ovocným aroma. Na chuti lehké a ovocné a tóny čerstvě utržených plodů se stále živou kyselinkou a velmi jemnou bylinnou hořčinkou v dochuti. Elegantní a harmonické.
V roce 1907 byl vykreslen basreliéf zobrazující mladého Antina, favorita římského císaře Publius Aelius Hadrian, který vyřezal dvě zralé hrozny vína z keře. Zde je název vína Antinoo. Víno plné zlata. Aroma vína je složitá, bohatá na omamné látky s tóny medu, heřmánku, vlašských ořechů a vanilky. Chuť je velmi elegantní, s horkými tóny a velice perzistentní.
Víno plné rubínové barvy s výrazným ovocným aroma červených bobulových plodů a lehkým tónem vanilky. V chuti ovocné a svěží s delší dochutí a jemnou decentní tříslovinou. Je jemné, ale dlouhé a velmi uhlazené.
Výrazná bohatá rubínová barva s odlesky fialové. Bohaté aroma připomíná zejména divoké třešně, černý rybíz, borůvky, černý pepř, skořici a kardamom. V chuti je plné, kořeněné a dobře stavěné s hřejivou tříslovinou. Ovocná struktura je doprovázena kořeněným charakterem s dlouhou dochutí.
Víno hluboké temné barvy s vůní bobulového ovoce, třešní, koření a jalovce. Chuť je plná a strukturovaná, kořeněná s jemnou ušlechtilou tříslovinou. V dochuti dlouhé, kořeněné s nádechem bílého pepře.
Bílé víno z lokální odrůdy Bellone má tmavší žlutou barvu. Aroma vína připomíná tropické ovoce jako je mango a papaya. V chuti je bohaté, vyvážené s dobrou kyselinkou a ovocným charakterem.
Klasická francouzská odrůda v italském podání nabízí zlatavě žlutou barvu. Aroma je výraznější, ovocné a lehce kořeněné. V chuti je svěží a čerstvé s ovocným charakterem.
Klasická odrůda regionu Lazio Cesanese dává víno výrazné rubínové barvy. Aroma vína je intenzívní a připomíná třešně s nádechem koření, pepře a fialek. V chuti je čerstvé, jemné s dobrou tříslovinou a kyselinou.